Aşure Tatlısı Tarifi


**Malzemeler:**


* 2 su bardağı aşurelik buğday

* 1 su bardağı nohut (haşlanmış)

* 1 su bardağı kuru fasulye (haşlanmış)

* 1 su bardağı kuru üzüm

* 1 su bardağı kuru kayısı (küçük küpler halinde doğranmış)

* Yarım su bardağı kuru incir (küçük küpler halinde doğranmış)

* 2.5 - 3 su bardağı toz şeker (damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)

* 1 adet orta boy portakalın kabuğu rendesi veya 1 adet çubuk tarçın

* 1 tutam tuz

* Yaklaşık 10-12 su bardağı içme suyu (buğdayın pişirme suyunu da dahil ederek)

* İsteğe bağlı: 1 çay kaşığı karanfil suyu (birkaç adet karanfili az suda kaynatıp süzülmüş suyu)


**Üzeri İçin:**


* Nar taneleri

* Ceviz içi (iri çekilmiş)

* Fındık içi (iri çekilmiş)

* Kuş üzümü

* Tarçın

* File badem veya Antep fıstığı


**Hazırlanışı:**


1.  **Bakliyatların Hazırlanışı:**

    * Bir gece önceden **aşurelik buğdayı** bol suyla yıkayıp ayrı bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip ıslatın.

    * **Nohut** ve **kuru fasulyeyi** de ayrı ayrı kaplarda bol suyla yıkayıp ıslatın.

    * Ertesi gün, buğdayın suyunu süzün. Nohut ve kuru fasulyeyi de süzüp ayrı tencerelerde üzerlerini geçecek kadar taze su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. Piştikten sonra sularını süzerek kenara alın.


2.  **Kuru Meyvelerin Hazırlanışı:**

    * **Kuru kayısı**, **kuru incir** ve **kuru üzümü** ayrı ayrı kaplarda sıcak suda yaklaşık 1 saat kadar bekletin. Bu, hem yumuşamalarını sağlar hem de renklerini aşureye çok fazla bırakmalarını engeller (özellikle incir için önemlidir). Süre sonunda sularını süzün.


3.  **Aşurenin Pişirilmesi:**

    * Büyük bir tencereye **süzülmüş ve yıkanmış aşurelik buğdayı** alın. Üzerine yaklaşık 8 su bardağı kadar sıcak su ekleyin. Orta ateşte buğdaylar iyice yumuşayana ve patlayana kadar pişirin. Ara sıra karıştırarak suyun azalıp azalmadığını kontrol edin, gerekirse sıcak su eklemesi yapın.

    * Buğdaylar yeterince yumuşayınca, haşlanmış **nohut** ve **kuru fasulyeyi** tencereye ekleyin. 10-15 dakika kadar birlikte kaynatın.

    * Ardından doğranmış **kuru kayısı**, **kuru incir** ve **kuru üzümü** tencereye ilave edin.

    * **Portakal kabuğu rendesini** veya **çubuk tarçını** ve **bir tutam tuzu** da ekleyip karıştırın.

    * Yaklaşık 15 dakika daha tüm malzemelerle birlikte pişirin. Bu aşamada isteğe bağlı olarak **karanfil suyunu** da ekleyebilirsiniz.

    * Aşure yavaş yavaş kıvam almaya başladığında **toz şekeri** ekleyin. Şeker eriyene kadar ve aşure istediğiniz kıvama gelene kadar yaklaşık 15-20 dakika daha karıştırarak pişirin. Aşurenin kıvamı ilk başta biraz sulu görünebilir, ancak soğudukça koyulaşacaktır.

    * Ocağın altını kapatın ve aşureyi yaklaşık 1-2 saat kadar ılımaya bırakın. Bu süre içinde ara sıra karıştırarak kabuk tutmasını önleyebilirsiniz.


4.  **Servis:**

    * Ilıyan aşureyi servis kaselerine paylaştırın.

    * Tamamen soğuduktan sonra üzerini **nar taneleri**, **ceviz içi**, **fındık içi**, **kuş üzümü**, **tarçın** ve diğer dilediğiniz süsleme malzemeleriyle zevkinize göre süsleyin.

    * Buzdolabında iyice soğuduktan sonra servis yapın.


**Püf Noktaları:**


* **Bakliyatları iyi ıslatmak ve haşlamak** aşurenin kıvamı ve lezzeti için çok önemlidir.

* **Kuru incir ve cevizi** (eğer kullanacaksanız) ayrı bir kapta kısa süre haşlayıp suyunu süzmek, aşurenizin renginin kararmasını önleyebilir.

* Aşurenin kıvamı, pirinç veya çok az nişasta ekleyerek ayarlanabilir ancak geleneksel tariflerde genelde buğdayın nişastası yeterlidir. Eğer çok koyu olursa biraz sıcak su ekleyerek açabilirsiniz.

* Şeker miktarını damak zevkinize göre azaltıp artırabilirsiniz. Şekeri çok erken eklemek aşurenin kararmasına neden olabilir, bu yüzden kuru meyvelerden sonra eklemek daha iyidir.

* Aşureyi sıcakken kaselere doldurup yavaş yavaş soğumaya bırakmak, kabuk bağlamasını ve lezzetinin oturmasını sağlar.

Bu Yazıyı Paylaş